Kuchyně

Zařízení bezpečné a pohodlné kuchyně pro seniora je třeba volit s ohledem na jeho pohybové možnosti, fyzickou kondici, uspořádání bydlení, zažité vařící návyky a v neposlední řadě na finanční možnosti. Dobře zařízená kuchyně sníží riziko úrazů a umožní komfort osobám s pohybovým omezením. Obecně je vhodné dodržet rozdělení kuchyně na varné, přípravné a mycí centrum a tato centra navrhnout podle obvyklého toku práce, tedy uskladnění, přípravy a vaření. Jednotlivá centra je vhodné umístit v rozdílných výškách, s přihlédnutím k výšce uživatele a malé vzdálenosti. Kuchyně musí poskytnout snadnou a rychlou orientaci, musí být dobře osvětlena a důležité je také pomyslet na snadnou údržbu. Pokud je uživatelem kuchyně levák, je vhodné tento fakt při zařizování či přestavbě vzít v úvahu. Na přestavbu bezbariérové kuchyně mohou osoby se zdravotním postižením zažádat o jednorázový příspěvek. Více o možnosti poskytnutí příspěvku se dočtete na stránce ORIENTACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ.

Vizualizace

Varné centrum

Varná plocha by měla být s přihlédnutím k výšce uživatele umístěna v nižší rovině než přípravná deska, umožní tak snadnou manipulaci s hrnci a jednoduché nahlížení.  Pokud není varné centrum integrované v jednom spotřebiči, pak je vhodnou výškou pro pečící troubu cca 1,2 metru. Toto umístění, nejlépe v kombinaci s bočním otevíráním, umožní ovládání vsedě. Při tomto uspořádání je ideální ponechat spodní část pod troubou bez skříněk. Pro mikrovlnné trouby je optimální umístění ve výšce pasu, senior potom nemusí zvedat plné a horké nádobí příliš do výšky. Důležité je myslet na odkládací prostor, ideálně umístěn z obou stran varné plochy. Musí být dostatečně prostorný a opatřený odolným povrchem. Uživatel musí mít možnost okamžitě odložit horký hrnec a nebýt nucen s ním delší dobu manipulovat. Je-li to možné, je lépe nahradit plynové sporáky za elektrické. Při použití plynových sporáků je vhodné zajistit tepelnou pojistku a zkontrolovat umístění textilií a záclon, které by v přílišné blízkosti mohly snadno vzplanout.  Praktické je pořídit vařící nádobí, které je odlehčené a je opatřené dvěma uchy. Celé varné centrum by mělo být snadno udržovatelné a dobře osvětlené. Pro seniory se zhoršeným zrakem jsou praktickým doplňkem přisvěcovací zařízení na delším pohyblivém rameni.

Přípravné centrum

Pracovní plocha by měla být umístěna ve výšce zhruba 0,9 m mezi varným a mycím centrem. Vhodné je při zařizování pracovních ploch užít kontrastní barevné odlišení jednotlivých sektorů, které uživatelům se zhoršeným zrakem umožní snadnou a rychlou orientaci. Při uskladnění nádobí a potravin je lépe užít plno-výsuvné zásuvky, či výsuvné drátěné rošty, které umožní přehlednou orientaci a snadnou dostupnost. V případě rohových skříněk je praktické užít výsuvné rohové mechanismy, které zpřístupní celý obsah skříněk, aniž by bylo třeba ho překládávat. Úložné prostory by neměly být příliš vysoko umístěné. V rámci pracovního centra je třeba dát pozor na umístění elektrických spotřebičů. Zejména šňůry, například od varné konvice, by neměly být příliš dlouhé a nikdy by neměly viset přes okraj kuchyňské linky.

 

Mycí centrum

Dřezy by měl být umístěn v takové výšce, aby mohl uživatel volně spustit ruce na jeho dno a nemusel příliš ohýbat záda. Měl by být hlubší a důležité je myslet na dostatečně prostornou odkládací plochu. Ta by neměla být umístěna vysoko, nejlépe hned vedle dřezu. Praktické je pomyslet také na vhodné výtokové baterie. Uživatelsky pohodlným typem jsou baterie pákové, nejlépe s vysokým obloukem. Vysunovatelné spršky případně usnadní plnění nádob, užívání také mohou značně usnadnit bezdotykové typy. Termostatické baterie dovolí přesně navolit teplotu vody a zamezí tím případnému opaření. Možné je také opatřit baterii omezovačem teploty, či bezpečnostními pojistkami. Pokud tvoří mycí centrum také myčka nádobí, je vhodné zajistit řádné osvětlení.

 

Podlaha

V prostorách kuchyně, jako všude jinde v bytě, by měla podlaha být co nejvolnější. Různé volně ležící předměty, či koberečky mohou snadno zapříčinit pád. Drobné předměty, například k úklidu, by měly být uloženy v oddělených prostorách, koberečky je nejlépe zcela odstranit. Nezbytný nábytek je praktické volit bez koleček, či s možností aretace koleček a bez ostrých hran. I v kuchyni je vhodné dbát na protiskluzovou úpravu podlahy.